torsdag 19 september 2013

Ursvenskt är bara barbariet


Jag lade ut en text på Facebook häromdagen där jag ville visa hur ytligt, okunnigt och inställsamt offentliga personer uttalar sig om fundamentala frågor som etnisk samhörighet och sedvänjor och hur de undgår granskning så länge de håller sig till det fastställda svenska samförståndet. Det har kommit en flod av Like och kommentarer, många av de senare kritiska. Det blev en så intressant diskussion att jag tar upp den här på min blogg.

Så vad skrev jag? Jo, följande: Nog är det förfärligt! Här får Jimmy Åkesson frågan vad han tycker om invandrarnas kultur och svarar då: ”Jag får ofta den frågan men kan inte komma på vad invandrare har för kultur. Jag tror det är det som gör invandrare så frustrerade och avundsjuka. Vi har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop oss. Men vad har invandrarna? Ramadan, burka och sådana ”töntiga” saker.” 

Ska vi verkligen acceptera ett sådant förakt för andra etniska grupper i vår svenska demokrati? Faller det kanske under hatbrott? Vilka folkgrupper som skyddas och vilka kriterier som skall uppfyllas för att uttalandet skall vara ett brott är en kontroversiell fråga. Vanliga kategorier omfattar etnisk härkomst, religiös övertygelse, på senare tid även sexuell läggning och könsidentitet.

Hoppsan! När jag nu börjar gräva i frågan, upptäcker jag att jag har fått allt om bakfoten. Det var i själva verket Mona Sahlin som sa något liknande i en intervju i Tidningen Euroturk 2002: ”Jag har ofta fått den frågan men jag kan inte komma på vad svensk kultur är. Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana ”töntiga” saker.”

Ja men då är det ju helt OK. Jag tar tillbaka.

Som var och en förstår ville jag få läsarna att tänka efter och grubbla över varför i princip samma uttalande om olika etniska gruppers värde i det ena fallet är etiskt fasansfullt och i det andra ett ord i rättan tid som visar att det officiella Sverige är fördomsfritt och moraliskt rättänkande.

En kommentator påminde om att även statsminister Fredrik Reinfeldt gjorde ett uttalande av samma slag som Mona Sahlin direkt efter att han hade bildat sin första regering 2006. Jag citerar DN från 17 november 2006: ”Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån. Det var statsminister Fredrik Reinfeldts lakoniska slutsats efter ett besök i invandrartäta Ronna i Södertälje på onsdagen.”
Är det sant som Reinfeldt sa? Det kan försvaras. Han kan hävda att det kan sägas om alla länder. Ursyrianskt är bara barbariet, urvietnamesiskt är bara barbariet, uregyptiskt är bara barbariet. Vi fick ingen debatt om detta dock, eftersom det officiella Sverige (och däri inbegriper jag journalistkåren) anser att det är etiskt och politiskt föredömligt att säga så bara om Sverige. Den som tog upp frågan seriöst var Svenska akademiens ledamot Sture Allén, som i ett tal inför akademin en dryg månad senare (publicerat 30 dec 2006) sade följande:
Dagens högtidssammankomst äger rum jämnt 220 år efter Akademiens instiftelse. Jag tänker inte återkalla den i minnet utan nöjer mig med att som utgångspunkt gå 170 år tillbaka i tiden till 50-årsjubileet 1836. Då reciterades för första gången en av vårt språks mest formidabla dikter, den som skrevs av Esaias Tegnér och börjar: ”Jag stod på stranden under kungaborgen / när dagens oro ändtlig somnad var, / och öde voro gatorna och torgen / och på Kung Gustafs stod sken månen klar.” Själv satt biskop Tegnér kvar i Växjö, förhindrad av sin mjältsjuka. På nutidens språk skulle han kanske betecknas som deppad. Men dikten lästes med ackuratess av Johan Olof Wallin. Upplevelsen var överväldigande, samtida källor talar om hänryckning.
Den strof som börjar ”Der låg ett skimmer öfver Gustafs dagar” förtjänar likväl att beses litet närmare. Det är där Tegnér skriver: ”All bildning står på ofri grund till slutet, / blott Barbariet var en gång fosterländskt.” Som allmän utsaga tål detta med förlov sagt att tänka på. Skulle exempelvis romarna vara barbarer, som inte hade utvecklat något eget utan fått allt från grekerna och andra impulsgivare? Skulle grekerna i sin tur vara barbarer, som inte hade utvecklat något eget utan fått allt från fenicierna och andra etc.? Så var det naturligtvis inte, och så var det inte heller när det gällde våra förfäder och deras kulturutveckling, som ju var vad Tegnér i första hand hade i tankarna. Nej, varje kultur, också de våras, utvecklar sin egen identitet, som successivt modifieras genom kulturinflytelser utifrån.
Tegnérs och andras hållning på den här punkten har medverkat till ett slags självutplånande syn på vår egen äldre kultur.

Så långt Allén, en lysande företrädare för svensk bildning och kultur. Jag misstänker att Reinfeldt inte hade tänkt så mycket utan bara sa det som man bör säga i Sverige inför assyriska/syrianska invandrare i Södertälje. Men journalister och intellektuella tog inte upp någon debatt och Mona Sahlin som blev socialdemokratisk partiledare ett par månader senare, nickade naturligtvis instämmande.

Intressant är att Tegnér skrev sin dikt Mjältsjukan med samma upptakt som den dikt Allén citerar. Mjältsjukan börjar:  
Jag stod på höjden av min levnads branter, 
Där vattendragen dela sig och gå 

Lår mig påminna om att förebilden till båda dikternas upptakt måste vara Lord Byrons ”I stood in Venice on the bridge of sighs, a palace and a prison on each hand” från Childe Harold´s Pilgrimage. Två stora klassiska svenska dikter startar med inspiration av en stor engelsk diktare. Betyder det att svensk kultur är barbarisk och att allt fint kommer utifrån. Nej naturligtvis inte. Det är som Allén säger: ”Varje kultur, också de våras, utvecklar sin egen identitet, som successivt modifieras genom kulturinflytelser utifrån”.

Den intellektuellt lysande debattören Tino Sanandaji påpekar i sin kommentar till mitt inlägg på Facebook att Fredrik Reinfeldt talade till invandrare i Södertälje 2006 (liksom Mona Sahlin talade till invandrare år 2002). Sanandaji ställer frågan: Inbillar sig statsministern att greker och romare invandrade i stor skala till Sverige under antiken för att civilisera landet? Att Skandinavien blev kristet genom invandring från Påvestaten? Att industrialiseringen krävde massinvandring från England? Att Sverige fick internet genom amerikansk invandring? 

Tegnércitatet "All bildning står på ofri grund till slutet, blott barbariet var en gång fosterländskt"  är heller inte om invandring, utan om bildning, det vill säga idéer. Att låtsas att influens av idéer och teknologi från utlandet som ingen ifrågasätter är synonymt med invandring är barnsligt. 

En annan självständig intellektuell, historikern Adam Westlund, invänder i en kommentar att
en del tidiga influenser faktiskt har kommit till Sverige via (i och för sig småskalig) invandring. Efter kristnandet av Norden baserades klosterväsendet och de tekniska framsteg det medförde till stor del på invandring av munkar från kontinenten, Stockholm var under senmedeltiden en till stor del tysktalande stad tack vare stor handelsbaserad invandring från hansestäderna och vallonerna (vilka dock var få och varav många sedan flyttade tillbaka) var vid stormaktstidens början en förutsättning för utvecklandet av svenska manufakturier och bruk. Samma sak gällde för övrigt holländska skeppsbyggare som var ryggraden i det svenska skeppsbyggandet fram till åtminstone sent 1600-tal. 

Jag tror inte att någon inbillar sig att "massinvandring" (vad definitionen av det nu är) ligger bakom Sveriges förändringar, men att idéer och skicklighet har förts hit av invandrande personer med kompetens är otvivelaktigt.


Tänk om den offentliga debatten fördes så här. Men i den politiska korrekthetens ledande land är det tyvärr inte att hoppas på. Politiker som Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt, svenska journalister och ledarskribenter och DN:s kulturvänster varken kan eller vill. I den meningen är det något barbariskt över vår kultur.

12 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Det har under de senaste decennierna skett en skrämmande utveckling vad gäller yttrandefriheten, genom den hegemoni som skapats mellan offentliga personer/politiker och media. Det som är politiskt korrekt får sägas, och genom vilka media som helst, medan de som står för en diametralt annorlunda ståndpunkt skall tystas, hånas eller tillskrivas förvrängda åsikter.

  Det är inte bra då svenska folket hela tiden skall matas med ett självförakt som uttalas av offentliga personer. Det är ett rent ut sagt dåligt och destruktivt sätt att försvara multikulturalism, och något som snarast skapar främlingsfientlighet där den förut inte funnits.

  Tror personligen att en viss homogenitet i fråga om grundläggande värderingar är en förutsättning för ett starkt samhälle, och något som minskar spänningar och etniska konflikter.

  SvaraRadera
 4. Junilistan måste ställa upp i riksdagsvalet 2014! Det är vårt enda hopp. Svensk politik fungerar inte just nu. Det behövs därför partier som går emot etablissemanget. Inte alla vill av olika anledningar rösta på SD. Därför behövs även Junilistan.

  SvaraRadera
 5. Junilistan skulle utan problem nå 5-10% i riksdagsvalet, även om man bara driver ett fåtal frågor som kan förändras hos väljargrupperna.

  SvaraRadera
 6. Svd 20100626 Per Gudmundson:
  Svensk reggae bra – svensk midsommar bu
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/svensk-reggae-bra-svensk-midsommar-bu_4911065.svd
  "Precis som många andra offentliga debattörer är politiker ofta ovilliga att prata om det svenska, i synnerhet i positiva termer.
  Fredrik Reinfeldt har exempelvis sagt att ”ursvenskt är bara barbariet”, Maud Olofsson att ”det var faktiskt inte vi svenskar som byggde Sverige”, och Sahlin själv har utbrustit avundsjukt om andra folk att ”Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.”

  Vad hade hänt om toppolitiker i USA, Frankrike, Italien, Norge, Finland osv mfl sagt liknande saker om sina hemländer?
  De hade varit slut som politiker direkt!

  SvaraRadera
 7. Bloggaren och föreläsaren Nima Dervish sade ungefär så här om Sahlins kommentar: ”Nej, Mona Sahlin, det är inte okej. Som svensk eller iranier – det varierar lite gång från gång – så blir jag förbannad att en svensk politiker kan säga något sådant.”

  Här kommer fler klassiker!

  ”Svenskarna måste integreras i det nya Sverige, det gamla Sverige kommer inte tillbaka.” (Mona Sahlin)
  [Vad ska vi integreras till eller gilla, Mona? Hedersvåld, gängvåldtäkter, könsstympning, halalslakt, skottlossningar, bilbränder, åldringsrån? I så fall föredrar jag det gamla Sverige i alla väder, även om det hade sina brister.]

  "Om två lika meriterade personer söker jobb på en arbetsplats med få invandrare ska den som heter Mohammed få jobbet. Det ska räknas som ett plus att ha en annan etnisk bakgrund än den svenska.” (Mona Sahlin)
  [Vänd på steken och rasistkortet hade dragits upp fortare än kvickt.]

  ”Att inte se bristen på så kallat utländska svenskar i SSU och partiet som ett problem utan att vi, den vita majoriteten, är så många.” (Mona Sahlin)
  [Ja, Mona – visst är det hemskt att det finns så mycket vita människor. Kunde du då inte ha lämnat din plats till någon mörkhyad Socialdemokrat redan på nittiotalet? I andra fall verkar du ju inte ha något emot att kvotera in invandrare …]

  ”Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån.” (Fredrik Reinfeldt)
  [Tja, vikingarna byggde båtar och tog sig ganska långt. Det paradoxala är att Reinfeldt fällde detta yttrande i Ronna – en ort med hög brottslighet och hedersrelaterat våld och där ungdomar besköt en polisstation. Vi svenskar står uppenbarligen VÄLDIGT lågt i kurs hos vår landsfader!]

  ”Invandrare är bättre utbildade och mer företagsamma än svenskar.” (Maud Olofsson)
  [Det gällde kanske för 30 år sedan. Har jag fel så borde vi väl sett mängder med nya högteknologiska företag i Sverige?]

  ”Om två lika meriterade personer söker jobb på en arbetsplats med få invandrare ska den som heter Mohammed få jobbet. Det ska räknas som ett plus att ha en annan etnisk bakgrund än den svenska.”
  [Mona Sahlin]
  Vänd på det hela och rasistkortet hade dragits upp fortare än kvickt.

  ”Det var inte svenskar som byggde Sverige, det var folk utifrån.” (Maud Olofsson)
  [Ja, till viss del men de kom från samma kulturer och bidrog med kunskap och kapital. Det värsta med Olofssons uttalande är att många bönder har röstat på Centern genom året. Hon sågar alltså bönder som i flera generationer har arbetat på sina gårdar i kanske 60 timmar i veckan.]

  ”Utan invandring hade vi stått och stampat på ett jordgolv.” (Anders Borg)
  [Ja, möjligen om man räknar invandring från västliga kulturer som bidrog med kunskap och kapital. Men Sverige var ändå ett mycket homogent samhälle fram till sextiotalet.]

  I maj i år var Anders Borg i Nigeria och han var helt hänförd över det han såg. ”Alla de vackra färgerna man ser på kvinnorna här. På tio års sikt kommer det att se ut så i hela Europa” och ” Europa kommer bli bättre, mer multikulturellt.” Om Borg hoppas att Sverige blir som ett av de mer våldsamma länderna i världen, så gäller det nog att emigrera fortare än kvickt!”

  Jag är inte speciellt nationalistisk, men det får finnas gränser för hur politiker förnedrar svenskar!

  SvaraRadera
 8. Nils, modigt och tänkvärt inlägg. Du kommer sannolikt att drabbas av vänsterns twitterstorm. Håll i hatten!

  SvaraRadera
 9. Jag ser att du tog bort min kommentar ovan. Det var inte meningen att du skulle ta illa upp, utan se det som en fjäder i hatten. Ditt mod kanske fortfarande brister. I så fall förstår jag dig. Jag skriver alltid under pseudonym, men är ganska aktiv i kommentarsfält och på min blogg (numera endast som flygbladsgeneral).

  Men det är likväl modigt av dig att våga ta upp den här debatten. Staffan Danielsson i Centern kommer sannolikt att uteslutas för att han vill ha en sansad debatt i partiet om invandringspolitiken. Så långt har det gått.

  Vi har ett annat flagrant exempel på det stora hyckleriet. Elisabeth Svantesson angrips av vänsterdebattörer för att hon har varit aktiv i Livets ord och kallas homofob, trots att eventuella sådana (på henne påklistrade) åsikter inte alls har med hennes jobb som arbetsmarknadsminister att göra.

  Detta gatlopp efter henne är märkligt när man från vänstern samtidigt med hull och hår kan acceptera att det sitter en minst lika homofob person i utrikesutskottet, nämligen Abdirisak Waberi (M). Han har ju i Uppdrag granskning för ett par år sedan sagt att det är okej att mannen slår kvinnan och att flickor och pojkar inte ska dansa eller träffas eller ha musik i skolan. Hans dröm är ett samhälle byggt på sharialagarna. Detta finns svart på vitt.

  Det som befriar honom från ett liknande drev är att han är muslim, och då blir han heligförklarad och får inte utsättas för något klander. Visst är denna dubbelmoral synnerligen märklig särskilt som hans åsikter är än värre en det som Svantesson påstås stå för!

  SvaraRadera
 10. Bra skrivet Nils, kanske skulle stått på SvDs Brännpunkt. Hälsa Gustaf!

  SvaraRadera
 11. Debattören Dick Erixon skriver initierat om journalisthatet i dagens krönika. Han anser att det är lika grundmurat som det s k näthatet:

  http://erixon.com/blogg/2013/09/journalisthatet-paminner-om-nathatet/

  SvaraRadera
 12. Här är en artikel om Abdirisak Waberis åsikter, dvs riksdagsmannen som sitter i utrikesutskottet:

  http://alliansfrittsverige.nu/aktuellt/2013/09/med-svantesson-i-regeringen-ar-den-har-snubben-utan-konkurrens-unknast-i-riksdagsgruppen

  SvaraRadera