onsdag 18 februari 2015

Växer antisemitismen i Sverige?

Växer antisemitismen i Sverige?
Mona Sahlin, vår nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, citeras i dagens DN: ”Det finns en eskalerande antisemitism.”
Är det sant? Växer antisemitismen i Sverige, i Norden eller i nordvästra Europa? Torbjörn Elensky resonerade kring frågan i gårdagens SvD och gör en distinktion mellan ”den gamla sortens antisemitism” och den nya sorten som sprids via rappare i islamistiska kretsar och bland dem som inte kan skilja mellan legitim kritik av staten Israels utrikespolitik och judehat. Den gamla finns kvar, säger Elensky, men det är den senare, nya, som växer.
Och så verkar det. När jag studerade vid Stockholms högskola under 50-talets andra hälft var det inte ovanligt att stöta på antisemiter. Det kunde vara någons hyresvärdinna, en vaktmästare på högskolans bibliotek, en fin herre som var nära vän till en studentkamrats pappa på Öfre Östermalm. Dessa antisemiter tog själva upp antijudiska ämnen, de ville propagera och verkade inte generade.
Idag skulle jag bli mycket häpen om jag mötte någon sådan person som uttryckte antisemitism. Jag har inte stött på någon under de senaste årtiondena. Anti-Defamation League publicerade i maj ifjol en opinionsmätning enligt vilken Sverige har lägst andel antisemiter i Europa. Vi ligger på 4 procent, medan genomsnittet för kontinenten är 24 procent. Och observera då att vi nu har nästan en halv miljon muslimer, varav den största delen har invandrat hit eller fötts här under de senaste åren. De utgör alltså bortåt 5 procent av landets invånare.
Är det inte helt enkelt så att antisemitismen växer i Sverige genom att antisemiter flyttar hit, inte genom att fler människor blir antisemiter? Andelen antisemiter är rimligen väsentligt högre bland relativt nyanlända muslimer än bland resten av befolkningen. Det minskar inte problemet med växande antisemitism, men det innebär att lösningarna blir annorlunda.  Och det betyder inte att muslimer i Sverige i sig är något problem. Den överväldigande delen av dem är fredliga människor som vill försörja sig och skapa en trygg framtid för sig och sina barn.

Så vad är svaret? Växer antisemitismen i Sverige? Svaret är nej, om man menar att människor ideologiskt går över till att bli antisemiter. Men det kommer en hel del människor hit som är antisemiter.     

2 kommentarer:

 1. Mitt namn är Anna Sjoberg, från Stockholm - Sverige, jag är läkare av yrke. Idag är en av mina lyckligaste dagar i mitt liv att dela med dig här hur jag fick min äkta kärlekspartner hemma på en julsäsong. Jag läste liknande inläggskommentar online blogg förra veckan om Dr. Oduduwa kärlek spellcaster har begåvade krafter för att hjälpa mig med magiska kärlek stava del för att återställa min ex pojkvän tillbaka till mig efter 2 års separation, jag provade, förvånansvärt min pojkvän tillbaka tillbaka för att älska mig och vi boht tillsammans i samma hem för mig, nu älskar vi varandra mer än någonsin tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr.Oduduwa kraftfull magisk kärlek stavning del till alla som försöker förena tillbaka ex kärlekspartner, också älskar stava för att ändra trasiga äktenskapsförhållanden inom 2 dagar dina relationsproblem är över.
  Ni kan alla få samma hjälp från honom via kontaktadress: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. Com)
  Jag bevittnade verkligen ett omedelbart resultat efter två dagar av aktivering av kärleksstava. Jag vittnar idag att Dr. Oduduwa kan hjälpa till att lösa följande - Love spell portion to ....
  * få tillbaka din ex kärlekspartner,
  * återställa kärleksförhållande mot förlust
  * förena bruten äktenskapsförhållande
  * magisk kärlek för att komma tillbaka
  * sluta skilsmässa
  * Älskar stava för att undvika att fuska par
  * Älskar stava för att sluta dela
  * Talisman ring för kärlek dominans.
  * magisk stavring för kärlek. etc.
  Jag försökte, magiska kärlek stavning del tillbaka min ex kärlekspartner inom 2 dagar. det fungerar till mitt bästa. det fungerar för dig.

  SvaraRadera
 2. Sedan 1 mars 2019 var mitt kärleksförhållande stort kärleksfullt och förtroende, strax efter det att Covid-19 hade gått ut har min make varit så hemsk, det finns ingen öppenhet och sanning i äktenskapet från min kärlekspartner som lurar och ser några andra kvinnor där ute, jag älskade honom så kära och jag vill att han ska älska mig på samma sätt, men han fortsätter att fuska, han är inte konsekvent och tar ansvar som mannen i hemmet, inget barnstöd, vi har två barn tillsammans, Jane och Terry är så härliga barn, de frågar mig hela tiden när kommer pappa att återvända hem, jag måste övertyga dem om att deras far gudar ett jobb i västra länder och de har velat se sin far igen, jag försökte alla mina möjligt bäst att söka hjälp för att få honom hem, min man lämnade hemmet för cirka 11 månader sedan, inga textmeddelanden och inga telefonsamtal från honom och han blockerade mig, jag kan inte kontakta honom igen, jag trodde aldrig på kärlek stava med ljus ljus och andra material kan b ring tillbaka min man hemma, tills min mycket goda vän introducerade mig för en stor man som heter Dr.Oduduwa kärlek stavkanal, jag kontaktade honom och inom några minuter fick jag svar och han berättade för mig allt som krävs och procedur att ta del i kärlek stavning framgångsrikt. Jag följde noggrant alla hans instruktioner och vägledning under bönprocessen för förtrollning av kärlek. det var enkelt och enkelt att förstå snabba svar är säkra. inom några timmar är det gjort och jag fick ett telefonsamtal från min kärleksman som har så länge inte kunde ringa mig på telefon och han ringde mig direkt omedelbart efter att all kärlek stavaktivering är framgångsrik. detta kan hända med någon om du tror att prova idag. Jag är väldigt nöjd med min familj tillsammans eftersom jag gör alla åtgärder för att få honom tillbaka. Jag älskar min man så mycket, jag var redo att göra allt mänskligt möjligt för att få honom tillbaka till mig. vi har båda framtiden tillsammans och jag kan inte släppa honom. Idag är jag väldigt glad att jag har honom mycket nära mig just nu med mer kärlek och förtroende för vårt kärleksförhållande mer än någonsin tidigare. Allt tack till Dr.oduduwa kärlekstempel för brådskande lösning för att få tillbaka ex kärlekspartner. han hjälper dig att lära dig och utveckla bättre sätt att hantera de frågor som står i vägen för dina kärlekslivsmål.
  kommunicera e-postmeddelande till Dr.Oduduwa nu dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera