Företrädare för (det forna) vänsterblocket säger allt oftare med triumf i rösten att regeringen måste lära sig att den är en minoritetsregering, som måste visa respekt för oppositionspartierna, när den lägger sina förslag i riksdagen. Detta är sant i en teknisk mening. I riksdagsvalet 2010 fick de fyra allianspartierna tillsammans 49,28 procent av rösterna, dvs. en hårsmån från egen majoritet. Men vänsterblocket (S+V+MP) fick sammanlagt bara 43,60 procent, så frågan vilket block som skulle styra fick ett tydligt svar av väljarna. Problemet var att Sverigedemokraterna fick 5,70 procent och därför blev tungan på vågen. Om de stöder vänsterblocket, så har oppositionen 49,30 procent väljarstöd mot regeringens 49,28, Drygt sex miljoner röstade och den borgerliga alliansen skulle alltså bara ha behövt ytterligare litet drygt 900 röster till för att kunna hänvisa till att svenska folkets majoritet stödde dem i valet!
Mandatfördelningen i riksdagen blir ju litet annorlunda, eftersom vårt valsystem inte är helt proportionellt. Den borgerliga alliansen har 173 riksdagsledamöter mot vänsterblockets 156, vilket är ett tydligt övertag, men eftersom Sverigedemokraterna har 20, hamnar regeringen i minoritet om vänsterblocket och Sverigedemokraterna går ihop. Men svenska folket bör hålla i minnet att när sossar, vänsterpartister och miljöpartister karskt säger att regeringen måste ta hänsyn till att den är en minoritetsregering, så är det i praktiken en uppmaning till regeringen att ta hänsyn till Sverigedemokraternas inflytande i riksdagen.
Enligt min uppfattning är det rätt att ta hänsyn till Sverigedemokraternas ställningstaganden, eftersom 5,7 procent av väljarna röstade på dem i senaste riksdagsvalet. Det är mer än vad Vänsterpartiet och Kristdemokraterna fick. Men tycker vänsterblockets företrädare det? Och vågar de säga det?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar